IN DE PERS

12.11

schoonheid en ontroering ***** – De Limburger

‘In een voortreffelijke regie van Michael De Cock, die het spel stileerde en de spelers in een strakke, af en toe dansende choreografie boetseerde, brengen vier uitstekende executanten een theatrale hommage aan de Kreutzersonate van Toltsoj. Twee topmuzikanten, violiste Myrthe Helder en pianist Nicolas van Poucke, gaan een zodanige dialoog aan met de beide toneelspelers dat het viertal tot een schitterend kwartet aaneen wordt gesmeed. Het symbiotische tweeluik tussen de spelers en musici wordt een drieluik door de even eenvoudige als rake beeldende vormgeving van de Italiaanse schilder Nicola Dinoia. Deze voorstelling verheft toneel, muziek en beeld tot hoge theaterkunst, waarin schoonheid en ontroering elkaar omarmen. Meer kan een toneelliefhebber niet verlangen! (Jos Prop)

kreutzersonate-dagblad-de-limburger-recensie-12-11-2016

28.01

passionele pas de deux met muziek als minnaar *** – cutting edge

‘Een extra dimensie geven de zinnenprikkelende en soms erotische tekeningen van Nicola Dinoia. Daarnaast wordt knap gespeeld met diepte, schaduwen en kleurvlakken. Deze voorstelling is duidelijk heel overdacht en gestructureerd: tekst en muziek wisselen elkaar af en komen naar het einde meer samen. Heel bijzonder is dat ook de muzikanten een relatie hebben. Twee koppels op scène: het lijkt een gimmick, maar het wérkt. We krijgen een twee uur durend verzengend liefdesverhaal te zien. Eén van de hoogtepunten is de minutenlange pianosonate midden in het stuk, waarbij Hannah op de bank in tranen uitbarst omwille van zoveel schoonheid.’ (Filip Tielens)

19.01 

muzikanten en acteurs gaan dialoog aan in interpretaties meesterwerken – LimburgActueel.be

Tom Van Landuyt en zijn echtgenote Angela Schijf toeren door Vlaanderen met het toneelstuk Kreutzersonate, Als het verlangen maar stopt. Topmuzikanten Nikolaas Kende en Jolente De Mayer drijven daarin de spelers en publiek tot het uiterste.

15.01 

met deze voorstelling speelt t,arsenaal mee in een hogere divisie – klassiek-centraal.be

‘Acteurs Tom Van Landuyt en Angela Schijf en pianist Nikolaas Kende en violiste Jolente De Maeyer geven elkaar op een indrukwekkende wijze weerwerk, als twee jasjes die perfect passen, elkaar complementeren en elkaar in een associatief veld naar een hoger niveau optillen.’ (Viviane Redant)

14.01 

de passie van Angela Schijf en Tom Van Landuyt – video link – ATV.be

Naar aanleiding van Kreutzersonate, Als het verlangen maar stopt sprak Valérie Bauwens met Angela Schijf en Tom Van Landuyt over passie. En over hoe jaloezie het verstand kan uitschakelen. Bekijk de mooie reportage die ze maakte voor 100% Cultuur.

12.01 

Tom Van Landuyt & Angela Schijf samen op de planken – video link – Reyers Laat

In het echte leven zijn acteurs Tom Van Landuyt en Angela Schijf, man en vrouw. En nu staan ze voor het eerst samen op de planken voor de voorstelling ‘Kreutzersonate, Als het verlangen maar stopt’ waarin ze ook man en vrouw spelen.

12.01

failliet van een huwelijk *** – de standaard 

Kreutzersonate is, behalve theater, ook een onstuimig recital. De muzikale spanningsopbouw, de levendige contrasten: Tolstoj had het bij het rechte eind toen hij waarschuwde voor de directe impact die muziek kan hebben.’ (Geert Van Der Speeten)

12.01
Kreutzersonate – Als het verlangen maar stopt is theater in de puurste vorm. De productie is uit het leven gegrepen. Het vliegt je naar de strot en raakt je tot in het diepst van je ziel.

12.01

kreutzersonate, als het verlangen maar stopt – podi-art 

‘De spelvreugde van de twee rasartiesten Tom Van Landuyt en Angela Schijf spreekt boekdelen. De toeschouwer gaat mee in hun spel en dwaalt geen seconde af. Jolente De Maeyer en Nikolaas Kende, twee virtuozen die in het concertmilieu internationale faam vergaarden, voeren de muziek van Ludwig van Beethoven, Bach en andere meesters sprankelend uit. Zo belanden we bij het uniek karakter van Kreutzersonate, Als het verlangen maar stopt. De partituur wordt als heilig beschouwd waardoor de toeschouwer wordt getrakteerd op een volwaardig concert dat opgaat in een toneelvoorstelling waardoor het belevingsgevoel uitgroeit tot iets unieks. Het ‘gesamtkunstwerk’ wordt vervolledigd door de inbreng van scenograaf Nicola Dinoia en zijn prachtige beelden. Mogelijk verdient regisseur Michael De Cock nog de hoogste plaats op het schavotje omdat hij de stukjes van dit uitzonderlijk concept in elkaar wist te puzzelen. Niet te missen!’ (Swa Van De Brul)

09.01

emotioneel beklijvende en pijnlijk mooie creatie ***** – blauwkruikje2.wordpress.com 

Tom Van Landuyt en Angela Schijf geven een sterke acteerprestatie ten beste. De prachtige vertolking van Beethovens Kreutzersonate (en nog andere stukken van Beethoven, Pärt en Bach) door het muzikale koppel Nikolaas Kende (pianist) en Jolente De Maeyer (violiste) maakt een integrerend deel uit van het stuk. De muziek vertolkt wat er in de relatie gaande is en overstijgt het zegbare. Het decor is van een stijlvolle eenvoud. De projecties van de schilderijen van kunstschilder Nicola Dinoia – op vraag van regisseur Michael De Cock voor het stuk gemaakt – echoën het verloop van hun relatie.’

08.01

passioneel op en naast het podium – de standaard 

Angela Schijf: ‘Tom doet op scène een aantal dingen met mijn lichaam waarvan ik niet weet of ik het met iemand anders zou kunnen.’ en Tom Van Landuyt: ‘De muziek is een volwaardig personage die tussen de relatie komt. De Kreutzersonate spelen is als seks hebben, schreef Tolstoj.’ over Kreutzersonate, Als het verlangen maar stopt. (Joyce De Badts)

08.01

interview angela schijf en tom van landuyt – mediawatchers.be 

Dertien jaar lang deelt het acteurskoppel Angela Schijf en Tom Van Landuytlief en leed met elkaar. De ironie is echter dat ze nooit eerder samen op een theaterpodium te zien waren. Tot nu. Met Kreutzersonate, Als het verlangen maar stopt wagen ‘de stoere griet’ uit het bekroonde  Flikken Maastricht en haar man zich aan een ware emotionele rollercoaster. (Bart Liekens)

02.01

kreutzersonate, als het verlangen maar stopt – klara 

Beluister de radiospot die op Klara uitgezonden wordt naar aanleiding van de première van Kreutzersonate, Als het verlangen maar stopt, met acteurs Angela Schijf en Tom Van Landuyt, en muzikanten Nikolaas Kende en Jolente De Maeyer. T/m 18 januari in t,arsenaal mechelen.

19.12

kreutzersonate, als het verlangen maar stopt – reportage cobra.be 

Tom Van Landuyt en Angela Schijf, beiden acteur en al dertien jaar een koppel, stonden nog nooit samen in een voorstelling. Samen met muzikantenkoppel Nikolaas Kende en Jolente De Maeyer maken ze nu Kreutzersonate, Als het verlangen maar stopt. Cobra.be woonde een repetitie in t,arsenaal bij. Bekijk de reportage!

29.08

****kreutzersonate, als het verlangen maar stopt – theaterkrant.nl

Ze wil vrij zijn, maar wat betekent dat voor hem? Is hij onzeker, zoals zij hem toeschreeuwt? Ziet hij dingen die er niet zijn? Beethovens sonate en het spel van Schijf en Van Landuyt raken in elkaar verstrikt, vloeien uit elkaar voort en spreken in elkaar door. Het eindresultaat is een poëtisch schouwspel dat knap de balans vindt tussen heftig en intiem, tussen muziek en acteren.